2008. február 21., csütörtök

World Press Photo kiállítás Budapesten

A World Press Photo kiállítás Budapest egyik legnépszerűbb kultúrális eseménye. Az idei kiállítás pénteken délután nyílik a Néprajzi Múzeumban.


A World Press Photo 1955-ben Hollandiában alapított független, nonprofit szervezet. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát.

A World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyét. A 2004. év rendezvényeit bemutató 48. World Press Photo versenyre 123 országból 4266 fotóriporter küldött riportképet.

A kiállítás fotóit egy nemzetközi zsűri 69190 képbol két hétig tartó mérlegelés után válogatta ki Amszterdamban ezév februárjában. A zsűrizés első ízben történt csak digitális formában, ahol tíz kategória díjait angol, argentin, amerikai, ausztrál, bangladeshi, brazil, dán, dél-afrikai, francia, holland, indiai, ír, izraeli, kínai, mexikói, német, norvég, olasz, osztrák, perui, Puerto rico-i, spanyol, szenegáli és svéd fotóriporterek nyerték el.

A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint egymillió ember tekint meg a világ számos országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv, mely egyszerre kiállítási katalógus és érdekfeszítő önálló dokumentum, hét nyelven jelenik meg. A World Press Photo évi rendes eseményei között egyre nagyobb szerepet játszanak az oktatási programok is.

http://www.worldpressphoto.org/

4 megjegyzés:

Porkoláb István írta...

én már csak a képeket hiányolom:)

Susanna írta...

Hát a képek a linkben vannak, sajnos nem lehet őket ellopni ide:)Nézegesd meg, megdöbbentőek!

Névtelen írta...

Sziasztok!

Az idén biztosan nem a budapesti Néprajzi Múzeumban kerülnek kiállításra a WorldPressPhoto 2008 díjnyertes képei. (az infot a múzeum egyik munkatársa is megerősítette)

Tudja esteleg valaki, hogy hol?

Kinga

Susanna írta...

sajna nem , akkor...