2008. június 9., hétfő

Irány Dublin!

Úgy tartják, aki egyszer látta Írországot, mindig visszavágyik oda. Nincs ez másképp Dublinnal sem. A smaragdzöld sziget fővárosa sokakat csábít történelmi emlékeivel, utcáit mesék és mítoszok lengik be. Ugyanakkor a hangulatos pubok, az ír zene, a szép parkok és az építészeti örökségek, no meg a dubliniak jó kedélye gondoskodik róla, hogy az utazó ne csak a múltba merengjen.

A várost a Liffey folyó szeli ketté, a látnivalók nagy része ettől délre található. Az egyik legjelentősebb épület az írek védőszentjének nevét viselő Szent Patrik Katedrális, amely 1191-ben épült és a XIII. században alakították át. Itt nyugszik az épület egykori esperese, az író Jonathan Swift. Írország leghíresebb és legrégebbi (1592) egyeteme, a Trinity College a város közepén áll, padjait egykor Oscar Wilde is koptatta. Az egyetem büszkesége az Old Library (Régi Könyvtár), és az itt kiállított Book of Kells. Dublin egyik legszebb gótikus katedrálisa a Christ Church Katedrális, melynek helyén már 1030-ban templom állt.

A város jelképének számító kastélyt sem szabad kihagyni a sorból, de a sörkedvelők számára legalább ilyen jelentőséggel bír a Guinness Múzeum. Ha pedig a városnézés során betérünk egy kocsmába, egy korsó Guinness vagy egy pohár whiskey mellett a vendégszerető dubliniakkal is könnyű szóba elegyedni.

Nincsenek megjegyzések: