2010. december 9., csütörtök

Pál István Szalonna és bandája koncert



„Hagyománytár” népzenei koncert sorozat

Pécsi Kulturális Központ Dominikánus Ház


2010. december 8. 19 óra


Szalonna és bandája zenekar fergeteges koncertet adott tegnap este a Pécsi Kulturális Központ rendezésébe a „Hagyománytár” népzenei koncert sorozat keretében a Dominikánus Házban.


A Kárpátaljáról származó zenész, Pál István,’ Szalonna’ és barátai mind professzionális zenészek, az Állami Népi Együttes muzsikusai. A zene a vérükben van, életük lételeme, mely egy kívülálló számára is első pillanatban tudatosul, mihelyt meghallja zenéjüket. Igazi boldogság hallani a virtuóz dallamokat, melyeket az előadók hatalmas szeretettel adnak át a közönségnek. Ezért is nagyon találó első lemezük címe, Örömzene. Igen, örömzene, öröm a zenésznek, az átadónak, és öröm a hallgatónak, a befogadónak.


Repertoárjukon megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon.

Koncertjüket felső Tisza vidéki muzsikával kezdték, mely különösen közel áll a szívükhöz, hiszen ez a tájegység volt, amit először megismertek gyermekkorukban. Ez megadta a koncert alaphangulatát, a közönség sorai között elkezdtek mozgolódni a lábak, és az ujjak kivétel nélkül ritmus doboltak a térdeken.


Ezután széki és bonchidai dallamok váltották egymást, mely során megtapasztalhattuk, hogy néhány kilométer távolság milyen nagy különbséget teremt zene és zene között. Természetesen, egyik sem értékesebb a másiknál, jól megfértek egy összeállításban.


A koncerten hallhattunk továbbá szívfacsaró román forgatóst, legényest, és szaporát Kalotaszegről, majd vajdaszentiványi muzsikát cimbalom prímással. Ez utóbbit Unger Balázs cimbalmos olyan mély átéléssel, mesteri virtuozitással és pontossággal adott át a közönségnek, hogy a nézőknek kivétel nélkül az tátva maradt a szája, mindenkit elvarázsolt.


A hegedűn megszólaló dudaszó különlegesen csalóka zenei élményt nyújtott, de Pál István ’Szalonna’ rövid történetei, és hozzászólásai a koncert közben magyarázatul szolgáltak annak, aki nem rendelkezik átfogó ismeretekkel a népzenéről. Így megtudtuk, hogy sok vidéken helyettesítették más hangszerekkel a dudát.

A záró számként felkonferált jó kedélyű rábaközi dallamok közben már mindenki abban reménykedett, hogy még nem ér véget a koncert, és repetázhatunk a különleges zenei élményből. Ez így is lett, a záró számot vastaps követte, melyet a zenekar egy örkői és egy felcsíki dallam kavalkáddal köszönte meg.

A koncertre Pál Eszter, Pál István ’Szalonna’ testvére, tette fel a koronát, amikor egy karácsonyi dallal ajándékozta meg a résztvevőket. A teremben és az emberek lelkében is síri csend és nyugalom költözött, csak az a dallam létezett és a gyönyörű hang, mely megszólaltatta azt. A meghitt hangulat után a tényleges záró szám következett, felvidéki muzsika, mellyel a koncertet egy tökéletes keretbe foglalták.


Zene, élmény, öröm… Ez a három szó jut először eszembe, amikor a tegnapi Szalonna és bandája koncertre gondolok. Pontosabban, fantasztikus, precíz és virtuóz zene, hatalmas élmény, és felhőtlen öröm. Ezt az örömöt a népzene önmagában hordozza, de ha az előadók ilyen tehetséggel, tisztasággal és odaadással művelik, akkor teljesedhet ki csak igazán.


A fergeteges koncert előadói: Pál Eszter – ének, Pál István "Szalonna" – hegedű, Gombai Tamás – hegedű, Unger Balázs – cimbalom, Karacs Gyula – brácsa, Doór Róbert – nagybőgő.


Mindenkinek szeretettel ajánlom, és kívánom hogy egyszer kapjon egy ’Szalonnáék’ féle „Örömzene” ajándékot!





Nincsenek megjegyzések: