2007. szeptember 27., csütörtök

No Tandíj!!!!!!!!!!!

Főiskola: nem + lufik a tandíjra

A csendes tiltakozás és a hol komoly, hol kifejezetten derűre okot adó beszédek után közel ezer lufi emelkedett az égbe - sikeresen és villámgyorsan lezajlott a tandíjellenes hallgatói demonstráció a Dr. Molnár László Emlékparkban ma este. Tömegbázisdemokrácia a DO-n.


Gyülekezési örvény

A helyzet, jelentem, változatlan, a szép emlékű menzabulik és a Critical Mass mellett a legtöbb jó csaj még mindig tandíjellenes demonstráción lelhető fel a főiskolai szcénában, pont mint Szegeden a boldogult kilencvenes évek legelején, vagyis akkor, amikor a mostani demonstrálók többsége a betűvetést tanulta 1. oszt. tanként.

Komolyra fordítva

A helyzet annyiban is változatlan persze, hogy amióta világ a világ, folyamatosan tart a hallgatói képviseletek kontra kormányzat meccs – hol a nettó jogtiprás (pl. a hallgatói autonómiák ügyében), hol a tandíj (vagy hogy is nevezzük) lebegtetése/bevezetése körüli hercehurcák okán. E sorok írója '88 őszétől jegyzett résztvevője (esetenként tevőleges alakítója) a hallgatói demonstrációknak, vagyis túl sok újat e tárgyban a főiskolai HÖK mai megmoccanása sem hozott – bár azt feltétlenül meg kell jegyezzem, hogy ez a lufis momentum ragyogó ötlet, lehetett a szavakkal játszani, meddig jutnak a léggömbök és hol pukkannak ki, ugyebár. A közpark közepén lévő szökőkút pedig feldíszítve is gyönyörű – hiába no, a hallgatói szépérzék is konstans tényező, lásd mint fent. Meg a lányeg: a Dunaújvárosi Főiskola hallgatói képviselete (HÖK) is csatlakozott az országos demonstrációsorozathoz.
A rendezők a készülődés ismerős lázában rendezkednek, egy Spongya Bob-pólós csákesz éppen a szökőkútba gázol, hogy elrendezze a nagy N meg a nagy O betűt, a végén NO TANDÍJ felirat díszeleg középen, mécsesekből – látványos és nem túl bonyolult jelsor, de hát egy tandíjellenes demonstráció mégsem filozófiaszigorlat, ahol mindent töviről hegyire ki kéne fejteni.

Fizetési meghagyás

Mindenkinek jut lufi, a HÖK ezret rendelt, el is fogy az utolsó szálig, bár szelíd becslésem szerint akad legalább kétszáz ember, aki a megszerzett lufival azonnal odébbáll – a Dr. Molnár László Emlékparkban mintegy nyolcszázan maradhatnak, mire (bő húsz perc késéssel) elkezdődik a demonstráció.

"Társadalmi katasztrófa"


A Himnusz hangjai után elsőként Nagy József, a helyi HÖK elnöke lép a mikrofonhoz, rövid, de viszonylag határozott tandíjellenes ostorozásba fog és méltatja az országos kezdeményezés eddigi állomásain tapasztalt összefogást – közben (okosan) elhelyez néhány korrekt panelt arra vonatkozóan, hogy milyen jó együtt, politikamentesen és ércekkel alátámasztva demonstrálni a tandíj ellen, valamint mennyire jó, hogy ilyen sokan hallgattak a HÖK hívó szavára.
A "Jó szerencsét!" köszöntést még visszhangozza a tömeg, utána viszont csendben hallgatják a hallgatói képviselet vezetőjét – akinek szavaiból, tény ami való, hiányzik az ilyenkor szokásos "követeljük" fordulat és a "Mert ha nem…" kezdetű mondatra is hiába hegyeztük a tollat. (Pedig, kedves demonstrálók, csak így lehet – a kormányzatok platformfüggetlenül megsarcolnak minden megsarcolható réteget – a helyzet e téren is változatlan –, így az egyébként példás összefogás és érdekérvényesítő erő idővel kifullad és hamvába hal. Ne legyen igazam persze.)

Teher alatt nő

Más hangot és más tónust ütött meg Fehér Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szociális ügyekért felelős elnökségi tagja, aki szerint a tandíj nemcsak káros a felsőoktatás szereplőire nézve – merthogy, ugyebár, fizetni kell, nem is keveset –, de egyenesen társadalmi katasztrófával fenyeget. Mint Fehér Gergely kifejtette, idén nem utolsósorban a tandíj bevezetésének hatására huszonnégyezer fővel kevesebb diák jelentkezett a felsőoktatás intézményeibe, s félő, hogy a kormányzati elképzelések nyomán a tehetség helyett a tehetősek terepe lesz a szféra. A tandíj a HÖOK-vezető "olvasatában" kollektív büntetés, hiszen egy egészen szűk réteget nem számítva mindenki fizet – vagyis kizárja a tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű diákokat az intézményekből. Ráadásul nem versenyt teremt, hanem sok esetben átléphetetlen akadályt állít, a várt-remélt minőségi felsőoktatás és versenyhelyzet helyett árkartellt alakít ki, miközben fittyet hány arra az állami feladatra és felelősségre, lesznek-e felkészül orvosok, tanárok, mérnökök.

"Ezer lufi nevében!"


A HÖOK-vezető után újra Nagy József lépett a mikrofonhoz, s pillanatok alatt bebizonyította azt az ősi tézist, miszerint improvizálni csak a legnagyobbak képesek – a két komoly szónoklat után következtek a derű percei. Nagy József a sajtó jelenlévő munkásait "ezer lufi nevében" biztatta például arra, hogy vigye az esemény hírét azzal a céllal, hogy "ezt a tandíjat váltsuk le", majd további kitartásra buzdította hallgatótársait és felhívta a figyelmet a döntéshozók felelősségére is, végül azt is felemlítette – ekkor már tényleg nagyon sokan kacagták –, hogy a füvekre jó lesz vigyázni.
Ám a füvekrevigyázás előtt még következett a csúcspont, közel ezer fehér, No Tandíj felirattal ékes lufi indult az égbe fel, aztán széledt a tömeg, páran meg rákérdeztek: ennyi volt?
Úgy tűnik, egyelőre igen.

07/09/25/070925_tandij4.jpg


Ny. Öcaline
(Dunaújváros Online Hírek)



Nincsenek megjegyzések: