2008. január 14., hétfő

50 évesek a Hupikék Törpikék



50 évesek a Hupikék Törpikék, pedig nem is látszik rajtuk. A világhírű rajzfilmsorozatnak Magyarországon is óriási sikere volt és van.

Aprajafalva lakói és a gonosz Hókuszpók a bőséges belga képregénygyártás egyik legnagyobb exportterméke. A törpök életét bemutató filmeket 1981-ben kezdték el gyártani, és ezzel elindultak világhódító útjukra. A Hupikék Törpikék születésnapja alkalmából több kiállítást és vetítéseket tartanak Belgiumban, majd európai turnéra indul az egyik bemutató.



Történetük:

Peyo készített egy képregénysorozatot a francia–belga Spirou magazin számára „Johan & Pirlouit” (magyarul Janó és Bibice néven ismeretesek) címmel. A történet a középkori Európában játszódik, ami a bátor királyi apród, Janó és kisnövésű csatlósa, Bibice (a „Hupikék Törpikék” sorozatban Vili) kalandjait követte.

1958. október 23-án Peyo új szereplőket mutatott be a sorozatban. Janó és Bibice egy csodafurulyát próbálnak megszerezni a varázsló, Furfangusz segítségével. Eközben találkoznak a furulya eredeti készítőivel, a törpökkel (a történet megjelent magyarul is „Hupikék törpikék és a csodafurulya” címmel).

A rajzfilmsorozat:

1965-ben készült egy 90 perces fekete-fehér animációs film (Les Aventures des Schtroumpfs – A hupikék törpikék kalandjai). Nem volt különösebben sikeres.
1976-ban az eredeti „Janó és Bibice” sorozatot feldolgozó film készült (La Flûte à six schtroumpfs) el.
1980-ban indította útjára a Hanna–Barbera Produkció a közismert sorozatot. A sorozatot többször jelölték Emmy-díjra, amit a közhiedelemmel ellentétben sosem kapott meg.
A 256 részes sorozatból 108 részt vetítettek a magyar tv-csatornák.
forrás:Rtl klub/hírek, Wikipédia

Nincsenek megjegyzések: