2008. január 4., péntek

Brávóóó RTL klub!!!!


CSütörtök esti film az Rtl klubon:

Végszükség - A fiam nélkül soha

Az amerikai filmek, az amerikai popcorn mozik ellen ágálók valószínűleg ezúttal is károgva ballagnak ki a filmről. Pedig az amerikaiak megint úgy készítettek filmet, ahogy tőlük megszoktuk: profi módon, univerzális szájízzel.
A történet egyszerű - ha bonyolultabbra vágyunk, üljünk be David Lynch filmjeire. A sztori egyenes vonalú, hírből sem ismeri a labirintust, keressük a válaszokat az élet egyszerű kérdéseire, keressük megannyian, és mégsem találjuk.
A film átlagpolgárokról szól, úgy ahogy kell, kíméletlenül. Az apa arra ébred egy reggel, hogy különösebb beleegyezése nélkül elvitték a kocsiját. Nem kell ehhez tolvaj, csak lubickolás az adósság nevű tengerben, jelzálog és hasonló játékszerek. Viszont ha jön a baj, akkor csőstül jön. Ez igaz a jóra is, csak arról nem készítenek filmet.A Denzel Washington által játszott John Q. Archibald részmunkaidős egy gyárban, nem tartozik a felső tízezerbe. Ez nem mindig baj, de vannak az életnek mozzanatai, amikor tipikusan jól jönne. Amikor fia, Mike összeesik egy baseball meccsen, a világ a feje tetejére áll. A szülők pillanatok alatt kénytelenek szembesülni a legrosszabbal: a fiuk halálos szívbeteg.
Az orvosok szerint hónapjai, hetei, napjai vannak hátra. A műtéthez donor kell, ezen kívül pénz a korházi költségekre, amelyet a társadalombiztosítás nem fedez. A legnagyobb baj azonban nem ez.
Miután John kimerített minden lehetőséget a műtéthez szükséges pénz előteremtéséhez, a kardiológiai osztály vezetőjéhez, a jóakaratú Dr. Turnerhez (James Woods) fordul. Dr. Turner nemet mond. Bármennyire is szeretne segíteni - végül is emberek vagyunk, csak ez nem mindig látszik -, a rendszer ellen most nem tehet semmit. Mike-ot haza akarják küldeni, ez pedig egyenlő lenne a kisfiú halálos ítéletével.
A film azt a kérdést feszegeti, milyen messzire képes elmenni egy hétköznapi ember, hogy megmentse gyerekét. Mit kell feláldoznia? Mindent? Vagy az sem elég?
A forgatókönyvet még 1993-ban John Kearns írta, miután cikket olvasott egy gazdag, idős emberről, aki szívműtéten esett át. Ha nem lennék gazdag, bizonyára már halott lennék - nyilatkozta az úriember.

Hát igen, a "több-biztosítós-rendszer" ilyen ínyencségeket rejt magában! Mi pedig ezt majmoljuk, illetve nem mi hanem az a kormány, aki nem veszi figyelembe az állampolgárai akaratát!A film végső mondata az volt, hogy az USA kormánya tudja, hogy rendszerük nem müködik jól, és emberéletek múlnak azon, hogy valakinek van pénze vagy nincs, illetve h mennyi pénze van, de még nem tudtak kidolgozni jobb egészségügyi rendszert!
Itt a példa, hogy ez a biztosítós rendszer nem működik, mi pedig szépen lekoppintjuk. Talán az Rtl klub is erre akarta felhívni a figyelmet,azzal, hogy főműsoridőben vetítette ezt a filmet.Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a film után közvetlenül kezdődött a hiradó, melyben Szellő István első elhangzó híre az volt, hogy " a kormány nem változtat az egészségügyi reformon, csak újra megszavazza!"Hurrá...itt van Amerika!

Nincsenek megjegyzések: